Ergens als een berg tegenop zien: Uitdagen, uithouden, uitzicht

Ergens als een berg tegenop zien: Uitdagen, uithouden, uitzicht

Napoleon Hill, één van de eerste VS zelfhulp-boekenschrijvers beschreef het in 1937 al met de term Mastermind Alliance: Zoek een klein clubje mensen om je heen die like-minded zijn en je ondersteunen in het bereiken van je doel.

 

Het idee om serieus de bergen in te gaan ontstond in 2015. Nu loop ik graag in de bergen maar nog nooit zo lang en zeker niet zo hoog. Begin 2017 hoor ik mezelf plots in gezelschap zeggen dat ik de koe bij de horens ga vatten en ik het ga doen.  Direct is mijn interne saboteur wakker: ‘Je ziet er als een berg tegenop. Het lukt je nooit om dag één bijna +1600 meter te stijgen, dag twee +300 meter en -700 meter te doen en dag drie weer -1100 meter te dalen. Je komt ‘kapot’ aan en hebt blessures. Waarom wil je dit? Voor wie doe je dit? Vind je dit überhaupt wel leuk?’ De vragen van mijn saboteur laten bestaan, ernaar kijken en er niet in meegaan. Totdat de echte vraag zich uitkristalliseert: Hoe ga ik plezier beleven aan iedere stap van deze tocht?  Het antwoord is een no-brainer, namelijk trainen van spieren. En ja hoor, dan komt mijn vriend de saboteur weer langs: Geen zin en tijd en teveel gedoe. Zo raar. Je wilt iets graag, het kan en toch doe je het niet. Dus een alliance smeden met Bart, mijn Personal Trainer. We knippen de doelen op, houden focus, ik doe mijn huiswerk en hij stimuleert mij sterk en fit te worden. Met zijn duwtje in de rug overwin ik alle interne saboteurs.

 

Een drie daagse wandeltocht van het Zwitserse Zinal naar een berghut op 3256 meter, de volgende dag door naar een hut op 2786 meter hoogte en dan naar Zinal terug. Het is fris, het vocht van de nacht hangt in de lucht en op het veld.  Met gezonde spanning in het lijf en een rugzak vol basics op weg. Het veranderende landschap, van weilanden naar de boomgrens en de ijler wordende hoogte. Na wat klimmen met een ketting komen we eerder aan dan gepland. De volgende dag, in de zon fluitend naar de volgende hut.

 

< TERUG NAAR OVERZICHT